Eжегодни награди в областта на хореографията "ЗЛАТНА МУЗА" - 2018
На 29 април 2018, в Световния ден на танца, на официална церемония в Зала 1 на НДК Асоциацията на хореографите в България за втора поредна година връчи своите Годишни награди в областта на хореографията "Златна муза". Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на културата и НДК, и с генерален медиен партньор БНТ, която ще излъчи церемонията в празничния 1 май от 14 часа. Връчването на отличията "Златна муза" 2018 бе уважено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министъра на културата Румен Димитров, депутати, видни интелектуалци, бизнесмени, общественици. Присъстваха хореографи и творци, работещи в областта на хореографията, много почитатели на танцовото изкуство.

Общо 36 бяха номинираните - творци, учени и педагози в областта на хореографията за техните творби, изяви, постижения, събития и др., представени за първи път през изтеклата 2017 календарна година на родната сцена. Годишните награди "Златна муза" 2018 бяха връчени отново в 11 категории:

- Наградата за хореография в областта на българския танцов фолклор спечелиха Асен Павлов и Калоян Павлов за спектакъла "Мистичен ритъм" на ансамбъл "Чинари", статуетката връчи председателят на АХБ Христо Димитров - хорограф и продуцент на НФА "Българе"

- Наградата за хореография в областта на класическото балетно изкуство взе Светлана Тоншева за балета "Лебедово езеро", статуетката връчи министърът на туризма Николина Ангелкова

- Наградата за хореография в областта на модерното танцово изкуство бе присъдена на Милена Налбантова за "Пръски от любов", статуетката връчи Весела Барбукова, собственик на телевизия "Ин Лайф"

- Наградата за хореография в областта на детското танцово изкуство в конкуренция с още 7 номинирани спечели Бистра Бъчварова за балетния спектакъл за деца "Приключенията на Чиполино", статуетката връчи PR гуруто Максим Бехар

- Наградата за изследователска дейност в областта на хореографията бе присъдена на д-р Николай Ников, статуетката бе връчена от председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева

- Наградата за преподавателска дейност в областта на хореографията спечели Борис Иванов - преподавател по хореография от СУ "Сава Доброплодни" - Шумен, а статуетката връчи проф. Даниела Дженева - зам. ректор на АМТИИ - Пловдив и главен художествен ръководител на фолклорен ансамбъл "Тракия"

- Наградата за оригинални костюми към хореографска постановка взе Цветана Стойнова за костюмите към балета "Спящата красавица", а статуетката връчи д-р Милена Божилова от лаборатории "Цибалаб"

- Наградата за дебют за хореография в областта на съвременния танц - за млади творци отиде при Яница Шопова за хореографията на танца "Връзки", статуетката връчи Красимир Боянов - собственик на фирма "Интер Керамик", спонсор на събитието

- Наградата за оригинална музика към хореографска постановка спечели Костадин Генчев за музиката към спектакъла "Мистичен ритъм" на ансамбъл "Чинари", статуетката връчи Борислав Велков - председател на съвета на директорите на НДК - партньор на събитието

- Наградата за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство бе присъдена на Йордан Николов - ансамбъл "Гайтан", Петрич, статуетката връчи проф. Николай Михайлов - председател на Фондация "Трейс за хората"

- Наградата за цялостно творчество получи Агрипина Войнова - изтъкнат български хореограф и методист в областта на фолклора ни, а статуетката връчи зам. министърът на културата Румен Димитров

Асоциацията на хореографите в България - АХБ, е учредена на 31 януари 2015 година. Неин председател е хореографът Христо Ив. Димитров - създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "Българе". АХБ работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия, провежда обучения на специалисти в областта на танца и издава сертификати за правилна методика на преподаване в школите и клубовете за български народни танци. Заедно с Фондация "Българе", АХБ е сред инициаторите и съорганизаторите на предстоящия втори Международен фестивал за танцово изкуство - Кранево 2018, който ще се проведе в популярното черноморско селище от 1 до 6 юни т.г.

МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСTВО - КРАНЕВО 2018
Eжегодни награди в областта на хореографията "ЗЛАТНА МУЗА" - 2017


МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ТАНЦОВО ИЗКУСTВО - КРАНЕВО 2017

На вниманието на всички дипломирани колеги - хореографи:

Заповядайте и станете членове на "Асоциация на хореографите в България". Има смисъл от това обединение, в подкрепа на координация и защита на интересите ни. Потърсете ни!

Пишете тук: https://www.facebook.com/horeografite?fref=ts

тел за връзка: 0882 260 119

email: horeografi@abv.bg

facеbook : Асоциация на хореографите

Сдружение "Асоциация на хореографите в България"
гр. София, жк. Овча купел 2