Асоциацията на хореографите в България (АХБ) е национално сдружение, обединяващо представители от различни жанрове на хореографската общност у нас. Учредена е на 31 януари 2015 година.

Инициатор за създаване на сдружението и негов председател и до момента е Христо Димитров – хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл „БЪЛГАРЕ“.

В редиците на Асоциацията, наред с най-новото поколение хореографи, са и много достойни дългогодишни дейци на танцовото изкуство, които са пример за творческо дълголетие и имат съществен принос за приемствеността в традициите и развитието на съвременната българска култура.
АХБ работи за консолидиране на творците от хореографската гилдия у нас, защитава интересите им пред институциите и дава дейни предложения за развитието на танцовото ни изкуство, подкрепя каузи, утвърждаващи танцовите традиции, работи за издигане престижа на професията хореограф, провежда обучения на специалисти в областта на танца и издава сертификати за правилна методика на преподаване в школите и клубовете за български народни танци.
От 2017 година в Световния ден на танца, 29 април, Асоциацията връчва своите годишни награди „Златна муза“ на тържествена церемония в Зала 1 на НДК. Събитието се провежда в партньорство с БНТ. Наградните статуетки са в 11 категории, а номинираните творци са от различни жанрове и сфери на танцовото изкуство.
Също от 2017 година АХБ е сред инициаторите и съорганизаторите на ежегодния Международен фестивал за танцово изкуство в Кранево, който се провежда вече две поредни лета в популярното черноморско селище в първата седмица на юни.