„Златна Муза“ 2018

На 29 април 2018 г., в Световния ден на танца, на официална церемония в Зала 1 на НДК Асоциацията на хореографите в България за втора поредна година връчи своите годишни награди в областта на хореографията „Златна муза“. Събитието се проведе с подкрепата на Министерството на културата и НДК, и с генерален медиен партньор БНТ, която ще излъчи церемонията в празничния 1 май от 14 часа. Връчването на отличията „Златна муза“ 2018 бе уважено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-министъра на културата Румен Димитров, депутати, видни интелектуалци, бизнесмени, общественици. Присъстваха хореографи и творци, работещи в областта на хореографията, много почитатели на танцовото изкуство.

Общо 36 бяха номинираните – творци, учени и педагози в областта на хореографията за техните творби, изяви, постижения, събития и др., представени за първи път през изтеклата 2017 календарна година на родната сцена. Годишните награди „Златна муза“ 2018 бяха връчени отново в 11 категории:

Наградата за хореография в областта на българския танцов фолклор спечелиха Асен Павлов и Калоян Павлов за спектакъла „Мистичен ритъм“ на Ансамбъл „Чинари“, статуетката връчи председателят на АХБ Христо Димитров – хореограф и продуцент на НФА „Българе“.

Наградата за хореография в областта на модерното танцово изкуство бе присъдена на Милена Налбантова за хореографията на миниспектакъла „Пръски от любов“, статуетката връчи Весела Барбукова, собственик на телевизия „Ин Лайф“.

Наградата за хореография в областта на класическото балетно изкуство взе Светлана Тоншева за хореографската редакция на балет „Лебедово езеро“, статуетката връчи министърът на туризма Николина Ангелкова.

Наградата за дебют за хореография в областта на съвременния танц – за млади творци отиде при Яница Шопова за хореографията на танца „Връзки“, статуетката връчи Красимир Боянов – собственик на фирма „Интер Керамик“, спонсор на събитието.

Наградата за оригинална музика към хореографска постановка спечели Костадин Генчев за музиката към спектакъла „Мистичен ритъм“ на Ансамбъл „Чинари“, статуетката връчи Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК – партньор на събитието.

Наградата за изследователска дейност в областта на хореографията бе присъдена на д-р Николай Ников, статуетката бе връчена от председателя на Народното събрание на Република България Цвета Караянчева.

Наградата за преподавателска дейност в областта на хореографията спечели Борис Иванов – преподавател по хореография от СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен, а статуетката връчи проф. Даниела Дженева – зам.- ректор на АМТИИ – Пловдив и главен художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Наградата за хореография в областта на детското танцово изкуство в конкуренция с още 7 номинирани спечели Бистра Бъчварова за балетния спектакъл за деца „Приключенията на Чиполино“, статуетката връчи PR гуруто Максим Бехар.

Наградата за съхраняване на първообраза на българското фолклорно танцово изкуство бе присъдена на Йордан Николов – Ансамбъл „Гайтан“, Петрич, статуетката връчи проф. Николай Михайлов – председател на Фондация „Трейс за хората“.

Наградата за цялостно творчество получи Агрипина Войнова – изтъкнат български хореограф и методист в областта на фолклора ни, а статуетката връчи зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Наградата за оригинални костюми към хореографска постановка взе Цветана Стойнова за костюмите към балета „Спящата красавица“, а статуетката връчи д-р Милена Божилова от лаборатории „Цибалаб“.